De commerciële belangen van de ‘gratis’ cloud!

Waarom zijn clouddiensten gratis?

Waarom bieden online-organisaties, zoals o.a. Google en Dropbox hun diensten gratis aan? Simpelweg omdat de informatie die jij hen verstrekt ‘goud’ waard is. Want naast je persoonlijke informatie kennen ze precies jouw koopgedrag en dat is commercieel uitermate interessant, omdat ze op die verkregen informatie kunnen anticiperen met het plaatsen van advertenties.

Google en andere aanbieders van internetdiensten zijn eigenlijk verkapte marketingbureaus. Jij geeft internetbedrijven algemene informatie, zoals je naam, leeftijd en geslacht. Dit doe je bijvoorbeeld zodra je een account aanmaakt of een smartphone van Android of Apple gebruikt of een gratis app installeert. Tevens houden zij in de gaten wat je zoekt en waar je op klikt. Op die manier krijgen ze een goed beeld waar jouw voorkeuren naar uitgaan.

Hoe meer adressen, hoe meer de adverteerders betalen

Hoe meer gegevens hun zoekmachine van jou verzamelt, hoe beter zij je kunnen koppelen aan interessante adverteerders. Hoe meer adressen, hoe meer adverteerders die daarvoor wensen te betalen, omdat hun product perfect aansluit jouw koopgedrag en jouw belangstelling. Waar producenten, bijvoorbeeld bij gedrukte media, hopen dat jij hun advertentie onder ogen krijgt, is er nu een bijna een-op-een interactie met de doelgroep. Zeer interessant dus voor adverteerders, en dus waarde voor Google.

Ervaren we dit altijd als prettig? Nee, zeker niet! Duidelijk mag zijn dat onze privacy in het geding komt, zonder dat we ons daar echt bewust van zijn. Want er gaat geen ‘klik’ voorbij of je wordt gezien.

Voor zakelijke gebruikers is het niet wenselijk om niet gevolgd te worden. Daarom biedt Monteba alleen geselecteerde clouddiensten aan waarbij dit niet geval is. Hebt u dan ook vragen over welke clouddiensten het meest geschikt zijn voor uw organisatie en de meest veilige oplossing bieden, bel of mail ons en wij helpen u graag.