6 vragen aan… Roelina Gankema van Dakvensteronline

Dakvensteronline levert en monteert VELUX dakramen, lichtkoepels, lichtstraten, aanverwante raamdecoratie en zonwering en verzorgt complete zolderverbouwingen voor particulieren, bedrijven, aannemers en woningbouwverenigingen. Het bedrijf is gevestigd in Utrecht, maar werkt door heel Nederland. “Wij laten met een gerust hart alle ict- en telefoniezaken over aan Monteba ict en telefonie,” zegt Roelina Gankema.

Projectomschrijving: Monteba ict & telefonie verzorgt voor Dakvensteronline de ict-taken en telefonie. Ook eventuele ondersteuningsvragen worden razendsnel beantwoord. Zo heeft Dakvensteronline er geen omkijken meer naar en kunnen de medewerkers zich volledig focussen op hun eigen werkzaamheden.

Hoe bent u met Monteba ict & telefonie in aanraking gekomen?
“Collegabedrijf Verhoef Dakramen is een tevreden klant van Monteba, dus toen wij een telefooncentrale nodig hadden, namen we contact op met Monteba.”

Wat deed en doet Monteba ict & telefonie voor Dakvensteronline?
“Wij hadden één simpele telefoon. Het bedrijf groeide, waardoor we behoefte kregen aan uitgebreidere mogelijkheden. Monteba installeerde voor ons een nieuwe telefooncentrale en computers, software en printers. Zij verzorgen ook het onderhoud en adviseren over de aanschaf van computerprogramma’s.”

Hoe verloopt de samenwerking?
“De samenwerking loopt heel goed. Ze reageren gelijk op een vraag en denken heel erg goed mee. Problemen worden snel opgelost.”

Hoe omschrijft u Monteba in uw eigen woorden? 
“Als een bedrijf dat nauwkeurig werkt en afspraken nakomt.”

Zou u Monteba ict & telefonie bij anderen aanbevelen?
“Jazeker, zij zorgen ervoor dat wij geen eigen ict’er nodig hebben.”

Welk cijfer geeft u hun dienstverlening?
“Een acht.”