Zes vragen aan… John Roeland van Via Media

“Door Monteba ict & telefonie kunnen wij onze klanten meer bieden”

Via Media helpt startende ondernemers, zzp’ers en mkb-bedrijven met hun totale online-presentatie, zodat die verder kunnen groeien met hun business. Dat doen ze zichtbaar door het ontwerpen en bouwen van websites. Ze zorgen daarbij voor tekst, fotografie, video en animaties. Niet direct zichtbaar, maar wel heel belangrijk is het werk achter de schermen, denk dan aan optimalisatie van de website en conversieverbetering. “Monteba ict & telefonie is voor ons niet alleen maar een leverancier, maar ook een betrouwbare samenwerkingspartner”, zegt John Roeland, als één van de eigenaren van Via Media verantwoordelijk voor webdesign en fotografie.

Projectomschrijving: Monteba ict & telefonie verzorgt voor Via Media de mailstructuur en regelt dat het bedrijf telefonisch goed bereikbaar is. Naast leverancier, is Monteba ook een samenwerkingspartner omdat de dienstverlening aansluit op het aanbod van Via Media en vice versa.

Hoe bent u met Monteba ict & telefonie in aanraking gekomen?
“Via BNI, een netwerkorganisatie waar we elkaar wekelijks ontmoeten.”

Wat doet Monteba ict & telefonie voor Via Media?
“Zij hielpen ons bij het instellen van onze mailstructuur en ze leverden alles voor telefonie. Maar meer nog dan een leverancier zijn ze ook een deelpartner. Door onze samenwerking kunnen wij als Via Media ons dienstenaanbod verbreden en onze klanten dus meer waarde en kwaliteit bieden.”

Hoe verloopt de samenwerking?
“Die verloopt uitstekend en dat maakt het een fijne samenwerkingspartner.”

Hoe omschrijft u Monteba in uw eigen woorden? 
“Bij Monteba werken vakkundige mensen die niet opgeven als iets niet loopt zoals gepland. Er komt altijd een oplossing. Ze denken mee, kijken naar de toekomst en reageren proactief op mogelijke problemen.”

Zou u Monteba ict & telefonie bij anderen aanbevelen?
“Gezien onze succesvolle samenwerkingen zou het gek zijn als ik hier ‘nee’ antwoord. Wij bevelen Monteba van harte aan.”

Welk cijfer geeft u hun dienstverlening?
“Een 9, zodat er ruimte blijft voor verbetering.”